DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag in de rechtbank in Den Haag tbs met dwangverpleging geëist tegen L.L.G., wegens verdenking van moord op de 22-jarige Alphenaar Joost Vastenhouw in oktober 2006. De verdachte bleef bij zijn bekentenis van eerder dit jaar.

Uit een verklaring van de verdachte bleek dat deze Joost Vastenhouw na diens dood in stukken hakte. Het vlees en de ingewanden van het slachtoffer had hij gewokt, gefrituurd en in een elektrische oven gebakken, voordat hij de lichaamsdelen in een vuilcontainer en sloten in de omgeving dumpte.

Daarmee zou de verdachte de moord hebben willen verdoezelen. De verdachte woonde in hetzelfde huis als zijn slachtoffer.

Vader

L.L.G., die in 2003 van China naar Nederland emigreerde, had in het verleden een liefdesrelatie met de vader van het slachtoffer. De verklaringen van L.L.G. werden vrijdag grotendeels geciteerd uit een rapport van het Pieter Baan Centrum, waar de 30-jarige de afgelopen tijd verbleef.

L.L.G. zou de moord gepleegd hebben uit spirituele redenen. "Hij had een schuld te vereffenen uit het vorige leven van het slachtoffer. De dader meende dat hij in een andere, hogere dimensie met het slachtoffer streed".

Schizofreen

Als persoon zou de verdachte niets tegen het slachtoffer hebben gehad. Het Pieter Baan Centrum omschreef de verdachte als schizofreen en chronisch paranoïde.

Het centrum verklaart L.L.G. hierdoor niet als toerekeningsvatbaar. Het OM nam deze conclusie in zijn eis over.

De verdachte blijkt veel te mediteren en noemt zich een aanhanger van de Falun Gong. Volgens experts heeft deze beweging echter niets te maken met de "hogere dimensies" en de geesten die L.L.G. als opdrachtgever van zijn moord noemt.