LONDEN - Het begin van de tolheffing voor het centrum van Londen is maandag zonder grote problemen verlopen. De regeling om de verkeersdrukte in de 'city' met 10 tot 15 procent te verminderen, leidde meteen de eerste dag tot een reductie van 25 procent.

De autoriteiten verwachten pas over enkele maanden te kunnen vaststellen of het effect van de heffing van blijvende aard is, aldus de Britse omroep BBC. Eerder maandag hadden de media al gemeld dat het verkeersaanbod duidelijk kleiner was dan tot nu toe op werkdagen.

Geen files

Er stonden ook geen files aan de randen van de tolzone. Tegenstanders van de heffing hadden de vrees voor oponthoud als een van hun argumenten aangevoerd. "We hebben niet gemerkt dat mensen extra vroeg de stad inreden of dat ze sluiproutes namen", aldus een woordvoerder van de automobilistenorganisatie AA. De zegsman sloot niet uit dat het ook rustiger was wegens de schoolvakantie deze week. Vakanties reduceren het verkeer in de city gemiddeld met 14 procent.

"Alles loopt als verwacht"

"Alles loopt zoals wij het hadden verwacht", aldus de bedenker van het plan, de linkse burgemeester van Londen, Ken Livingstone. "Als de spitsheffing hier werkt, zal de hele wereld binnen zeven jaar hetzelfde systeem hebben."

Automobilisten van buiten het centrum moeten voortaan 5 pond (ongeveer 8 euro) betalen om tussen 07.00 en 18.30 uur in het centrum te mogen rijden. Honderden camera's registreren wie het gebied van 21 vierkante kilometer inrijdt. Automobilisten moeten vooraf betalen. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 80 pond. Maandag hadden tot het middaguur 57.000 personen betaald.

Fietsers en motorrijders zijn uitgezonderd

Fietsers en motorrijders zijn uitgezonderd van de tolheffing. Zij genoten maandag zichtbaar van de ruimte die ze op de weg hebben gewonnen. "Het is heerlijk om vanochtend naar school te fietsen. Veel minder zenuwslopend", zei een student.

De maatregel moet het centrum van Londen weer toegankelijk maken. De gemiddelde snelheid van auto's was de laatste jaren tot onder de 16 kilometer per uur gedaald.