BRUSSEL - VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert noemt het bestaan van CIA-kampen in Polen en Roemenië een grof schandaal. Ze wil Polen en Roemenië op het matje laten roepen in EU-verband, meldde de VVD-ster vrijdag.

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft terreurverdachten ontvoerd en gefolterd in de kampen, zei stelde onderzoeker Dick Marty van de organisatie Raad van Europa donderdagavond.

Hennis-Plasschaert: "De regeringen hebben steeds ontkend. Nu blijkt dat ze hebben gelogen, als de bewijzen kloppen. Ik ga ervan uit dat EU-voorzitter Duitsland nu Polen en Roemenië opheldering vraagt."

Billen bloot

Europarlementslid Sophie in 't Veld (D66) vindt dat de Europese Unie nu echt "met de billen bloot moet" en openheid moet geven. "Het is bezopen dat we de VS vertellen dat ze hun kamp Guantanamo moeten sluiten, terwijl onze eigen regeringen eraan meewerken", aldus In 't Veld, die zelf ook had gezocht naar bewijzen voor de kampen.

Actie

GroenLinks-Europarlementslid Kathalijne Buitenweg vindt het geweldig dat er meer duidelijkheid is gekomen, na jaren van geruchten en vermoedens. "Dit betekent dat actie moet worden ondernomen. Het kan niet zo zijn dat er bewijzen liggen over zulke schendingen van mensenrechten en dat de EU er niets mee doet".

Buitenweg vindt dat ministers of premiers van de EU-landen de zaak moeten bespreken bij hun eerstvolgende vergadering.