HEILIGENDAMM - De leiders van de G8, de zeven rijkste industrielanden en Rusland, zijn het eens geworden over een nieuw hulpprogramma voor de bestrijding van aids, malaria en tuberculose in Afrika.

Bekijk video: actie Greenpeace

Dat heeft de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Heidemarie Wieczorek-Zeul, vrijdag bevestigd op de G8-top in het Duitse Heiligendamm.

Met het initiatief is een bedrag van 60 miljard dollar (bijna 45 miljard euro) gemoeid. De helft van het hulpbedrag was onlangs al toegezegd door de Amerikaanse president George W. Bush. De andere zeven landen betalen gezamenlijk de resterende 30 miljard dollar.

Beloftes

Verder lieten de G8-landen landen weten dat ze eerder gedane beloftes om meer geld in de ontwikkeling van arme landen te steken, daadwerkelijk zullen nakomen.

Bij de G8-top in het Schotse Gleneagles in 2005 spraken de wereldleiders af om de jaarlijkse ontwikkelingshulp geleidelijk te verdubbelen tot 50 miljard dollar in 2010. Daarvan is de helft bestemd voor Afrika. Tot nu toe is daar weinig van terecht gekomen.

Maagproblemen

De bestrijding van aids en armoede in Afrika staat vrijdag hoog op de agenda van de laatste dag van de G8-top in Heiligendamm. Bush moet in ieder geval het ochtenprogramma missen. Zijn woordvoerder liet weten dat de president door maagproblemen is geveld.

De landen van de G8 sloten donderdag al een overeenkomst over het klimaatbeleid. De rijkste industrielanden en Rusland stelden dat de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd "substantieel" minder moet.

Kooldioxide

Dit gezamenlijke doel is minder concreet dan de Europese deelnemers aan de topconferentie wilden. De Europese Unie streefde naar een halvering van de uitstoot van kooldioxide in 2050. De G8 werd het er over eens die halvering "serieus in overweging te nemen".

De Duitse gastvrouw van de G8-top, bondskanselier Angela Merkel, repte van een zeer grote vooruitgang en een uitstekend resultaat, ondanks het ontbreken van keiharde cijfers.

Opwarming

Met de afspraken erkennen de Verenigde Staten voor het eerst officieel dat de mens een oorzaak is van de wereldwijde opwarming. In de G8-verklaring over het klimaatbeleid worden de grote opkomende economieën opgeroepen zich bij de doelstellingen aan te sluiten.

In een gezamenlijke verklaring donderdagavond reageerden de leiders van China, India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika, de Plus Vijf-groep, echter lauwtjes op het bereikte akkoord. Ze stelden dat de rijkste industrielanden veel nadrukkelijker het voortouw moeten nemen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Problemen

Ook internationale milieuorganisaties reageerden teleurgesteld. Greenpeace pleitte opnieuw voor bindende afspraken. "Anders worden de problemen alleen maar voor ons uitgeschoven", aldus een zegsman.

Greenpeace wilde donderdag met elf boten in een beveiligde zone van de Oostzee voor de kust van Heiligendamm actie voeren. De Duitse politie te water kwam meteen in actie en dwarsboomde de rubberbootjes. Twee opblaasboten van Greenpeace werden door boten van de politie overvaren. Enkele actievoerders raakten gewond.

Actie

Greenpeace voerde vrijdagmorgen opnieuw actie. De organisatie liet bij Rostock een luchtballon met twee actievoerders opstijgen. Op de ballon werden de landen van G8 met een tekst gemaand daadkracht te tonen.

Een woordvoerster van meldde dat drie politiehelikopters tot bij de ballon vlogen en de actievoerders dwongen te landen.