LONDEN - In Polen en Roemenië bestonden geheime detentiecentra voor terreurverdachten. De kampen werden gerund door de Amerikaanse geheime dienst CIA.

Verdachten zijn wereldwijd gekidnapt en in de centra gefolterd, blijkt uit een onderzoek voor de Raad van Europa. De leider van het onderzoek, Dick Marty, maakte donderdagavond voor de Britse zender Channel 4 al enkele bevindingen bekend. Het officiële rapport verschijnt vrijdag.

"We kunnen nu bevestigen dat er meerdere jaren geheime CIA-gevangenissen in Polen en Roemenië waren", aldus de Zwitserse parlementariër Marty. CIA-functionarissen rapporteerden rechtstreeks aan de kantoren van de presidenten van beide landen.

De Poolse en Roemeense regeringen spraken tot nu toe elke betrokkenheid met kracht tegen. Een jaar geleden uitte Marty al zijn verdenkingen over het bestaan van geheime CIA-kampen in Europa.

Spookgevangenissen

Volgens de onderzoeker kon de CIA gevangenen naar de "spookgevangenissen" vliegen dankzij een overeenkomst die door alle NAVO-leden was ondertekend. Onder het akkoord vielen vluchten van de Amerikaanse strijdkrachten in de oorlog tegen terrorisme. Deze vliegtuigen hoefden geen gedetailleerd vluchtschema op te geven.

Veel vluchten hadden als bestemming de luchthaven Szymany in het noord-oosten van Polen. Van daaruit werden de geheime gevangenen overgebracht naar een detentiecentrum in een voormalige militaire basis. Daar ondervroeg de CIA volgens Marty de mensen die de VS beschouwde als leiders van terroristische groeperingen. Het zou gaan om zeker tien personen., onder hen waarschijnlijk Khaled Sheikh Mohamed, een van de bedenkers van de aanslagen in de VS in 2001 en Ramzi Binalshibh, een van de leden van de Al-Qaeda-cel die in Hamburg de aanslagen plande.

In Italië begint vrijdag een proces tegen 26 Amerikaanse burgers, vermoedelijk allen werkzaam voor de CIA, wegens de ontvoering van een imam vanuit in Milaan in 2003. De man zou zijn overgevlogen naar Egypte en naar eigen zeggen gemarteld. De verdachten zijn niet bij het proces aanwezig en de VS hebben al laten weten hen niet aan Italië te zullen uitleveren.