DEN HAAG/LAGOS - De Nederlander die vorige week vrijdag werd ontvoerd in het olierijke zuiden van Nigeria, is in leven en verkeert in goede gezondheid. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd.

Samen met de lokale autoriteiten speelt de Nederlandse ambassade een bemiddelende rol in de pogingen om de zaak tot een goed einde te brengen. "Omwille van de zaak kan ik verdere details niet prijsgeven", aldus de zegsman.

Volgens de plaatselijke politie, geciteerd door internationale persbureaus, werd de man met drie anderen meegenomen uit een woonverblijf voor buitenlanders in de stad Port Harcourt.

Vermomd

Gewapende mannen vermomd als leden van de oproerpolitie namen de mannen mee uit een verblijf van olie-industrietoeleverancier Schlumberger. Naast de Nederlander zou het gaan om een Brit, een Fransman en een Pakistaan.

JRC

Het viertal is ontvoerd door de Gezamenlijke Revolutionaire Raad (JRC). De beweging liet donderdag in een verklaring weten de vier mannen pas vrij te laten als JRC-leider Asari Dukubo onvoorwaardelijk is vrijgelaten, zo meldde het Franse persbureau AFP.

De JRC vecht voor autonomie voor de etnische Ijaw-bevolking en controle over de oliebronnen.

Ruim een maand geleden werd in het gebied ook al een andere Nederlander ontvoerd. Ook hij verkeert in goede gezondheid en is in leven.

Ontvoeringen komen regelmatig voor in het zuiden van Nigeria. Momenteel houden diverse gewapende groeperingen meer dan twintig buitenlanders vast.