HEILIGENDAMM - Rusland is bereid samen met de Verenigde Staten een raketschild aan de Kaspische Zee te ontwikkelen. Met het aanbod lijkt de ergste kou in de relatie tussen beide landen uit de lucht. Het Amerikaanse plan voor een raketschild in Europa had tot forse spanningen tussen Moskou en Washington geleid.

De Amerikaanse president George Bush noemde het voorstel van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin om in het Iraanse buurland Azerbeidzjan een gezamenlijke raket- en radarbasis te bouwen "interessant".

Poetin deed zijn voorstel tijdens een gesprek met Bush in de marge van de G8-top in de Duitse badplaats Heiligendamm, waar de leiders van de zeven rijkste industrielanden en Rusland bijeen zijn. Deskundigen uit beide landen gaan het plan bestuderen.

Bedreiging

Met zijn voorstel wil Poetin voorkomen dat de Amerikanen een eigen raketafweersysteem bouwen in Tsjechië en Polen. Moskou meent dat het plan voor een Amerikaanse raketschild in Europa een bedreiging voor zijn nationale veiligheid vormt. Met de installatie in Azerbeidzjan kan heel Europa worden beschermd, aldus Poetin.

De raket- en radarbases moeten volgens Washington raketten onderscheppen die zijn afgevuurd door zogeheten schurkenstaten. De VS doelen dan vooral op het islamistische Iran en het communistische Noord-Korea.

Samenwerken

Poetin zei het groene licht te hebben gekregen voor het plan van de president van Azerbeidzjan. Het gaat om de voormalige Sovjet-basis Gabala. Volgens Poetin zullen Moskou en Washington "geen problemen hebben" als ze op een transparante manier samenwerken aan een raketafweersysteem.

De kwestie over het Amerikaanse systeem dreigde de G8 te overschaduwen. Poetin suggereerde onlangs weer raketten op Europa te gaan richten als de Amerikaanse regering haar plan voor een raketschild in Europa doorzet. Bush op zijn beurt hekelde Rusland als een land waar democratische hervormingen "ontsporen".