AMSTERDAM - Dagblad De Telegraaf gaat het besluit van de rechtbank in Amsterdam om telefoongegevens van journalist John van den Heuvel in het dossier van een strafzaak op te nemen, aanvechten. Advocaat M. de Kemp van De Telegraaf zei donderdag dat dit niet zoals eerder aangekondigd in een kort geding gebeurt, maar door middel van een procedure die het besluit van de rechtbank moet terugdraaien.

De rechtbank in Amsterdam besloot maandag dat justitie deze gegevens wel mag gebruiken in een strafzaak tegen de twee ex-rechercheurs Jacques K. en Hans van E. Zij worden verdacht van het lekken van vertrouwelijke politiegegevens uit onderzoeken naar de georganiseerde misdaad. Die informatie is ook bij John van den Heuvel terechtgekomen.

Printgegevens

De rijksrecherche had in verband met deze strafzaak printgegevens over het belgedrag van de journalist opgevraagd bij KPN. Aan de hand van deze informatie wordt duidelijk met wie Van den Heuvel het laatste half jaar allemaal telefonisch contact heeft gehad.

Het verzoek van de rijksrecherche had slechts betrekking op telefoongegevens voor een periode van vier dagen. KPN heeft volgens De Kemp echter per ongeluk de gegevens over een periode van een half jaar aan de rijksrecherche verstrekt. Volgens De Telegraaf is deze informatie daarom onrechtmatig verkregen en mag die niet worden gebruikt.

Bronnen

De raadsman van De Telegraaf vindt dat er op deze manier inbreuk wordt gemaakt op het recht van de misdaadjournalist om zijn bronnen te beschermen. Hij meent dat de contacten van John van den Heuvel "immers eenvoudig uit deze printgegevens achterhaald kunnen worden". De Telegraaf en Van de Heuvel zeggen dat ze er alles aan gelegen is om dit te voorkomen.

John van den Heuvel zei eerder de handelwijze van het OM ongepast te vinden door alle telefoongegevens te gebruiken. "Zo wordt het werken me onmogelijk gemaakt."

De Kemp heeft woensdag nog met het OM overlegd. Daarbij werd duidelijk dat justitie gewoon aan de beslissing van de rechtbank gehoor moet geven. Daarom heeft De Kemp met de Telegraaf besloten om te proberen de beslissing van de rechtbank ongedaan te maken.

Klaagschriftprocedure

Dit gaat via een zogenoemde klaagschriftprocedure die in de raadkamer van de rechtbank achter gesloten deuren zal plaatsvinden. De advocaat van de Telegraaf verwacht dat deze procedure enkele weken in beslag zal nemen.