AMSTERDAM - De ouders van de vermiste Britse kleuter Madeleine McCann vragen Nederlanders die onlangs op vakantie zijn geweest in Portugal alle informatie te verschaffen die iets te maken kan hebben met de verdwijning.

Ze deden dat donderdag tijdens een persconferentie in het Hilton Hotel in Amsterdam.

"We zijn hier specifiek om uw hulp te vragen", zei vader Gerry McCann. Hij en zijn vrouw Kate willen graag dat vakantiegangers die ten tijde van de verdwijning van hun dochter in de badplaats Praia da Luz een man hebben zien rondlopen met een kind, zich melden bij de lokale politie.

Vakantiefoto's

Ook vragen ze Nederlandse toeristen die rond de periode van de ontvoering vakantiefoto's hebben genomen in deze plaats, die te mailen naar www.madeleine.ceopupload.com. De kiekjes bevatten mogelijk aanwijzingen.

De ouders zijn naar Nederland gekomen omdat Nederlanders een van de grootste groep toeristen vormen die de Zuid-Portugese Algarve, waar Praia da Luz ligt, bezoeken.

Onzeker

Volgens Gerry McCann heeft het politieonderzoek naar de ontvoering van zijn dochter vooralsnog weinig opgeleverd. "Het is nog steeds onzeker wie haar heeft ontvoerd, wat de motieven zijn en waar ze nu is."

Toch heeft het koppel nog hoop. "Eén telefoontje kan ons een locatie of een naam geven, en we hopen dat dat gebeurt."

Ontvoerd

De 4-jarige Madeleine werd begin mei ontvoerd uit een vakantieappartement aan de Portugese zuidkust. Daar sliep ze met haar broertje en zusje terwijl haar ouders vlakbij uit eten waren.

Kate en Gerry McCann reisden de afgelopen tijd door Europa om aandacht te vragen voor de verdwijning. "We geloven dat we hierdoor onze kansen vergroten om Madeleine te vinden", aldus de vader.

Marokko

Het is zeer waarschijnlijk dat hun volgende bestemming Marokko is, meldde het stel donderdag. Daar zou namelijk een man met mogelijk hun dochter zijn gezien.

Tijdens hun verblijf in Nederland ontmoetten de twee ook de Landelijke Coördinator Vermiste Personen van het Korps landelijke politiediensten. Verder spraken ze met een vertegenwoordiger van de gemeente Amsterdam.

Volgens een woordvoerster was het een persoonlijk gesprek waarin het echtpaar vertelde wat hen is overkomen.