DEN HAAG - De VVD gaat geen onderzoek instellen om erachter te komen wie de inhoud van het rapport van de commissie-Dekker woensdag naar het NOS Journaal heeft gelekt. Volgens de woordvoerder van partijvoorzitter Jan van Zanen levert een dergelijke speurtocht zelden iets op.

Commissievoorzitter Sybilla Dekker heeft woensdagavond wel contact gehad met haar commissieleden naar aanleiding van de NOS-uitzending. Volgens de woordvoerder reageerden zij "met verbazing" op het uitlekken van de conclusies, die alleen nog bij de commissieleden bekend zijn. "Maar de prioriteit van de commissie ligt nu bij het voltooien van het rapport. Dat is nog steeds niet af", aldus de woordvoerder.

Volgens de NOS staat in het rapport dat de hele partijtop schuldig is aan de verkiezingsnederlaag van de VVD in november vorig jaar. Vooral Van Zanen zou ervan langs krijgen, omdat hij de lijsttrekkersverkiezing tussen Mark Rutte en Rita Verdonk niet in goede banen heeft geleid.

Onzichtbaar

Rutte en Verdonk treft ook blaam, Rutte omdat hij te onzichtbaar was in de verkiezingscampagne, Verdonk omdat ze te veel op eigen glorie uitgeweest zou zijn. De lijsttrekkersverkiezing moet in de toekomst gehandhaafd blijven, maar wel beter gereglementeerd worden.

Van Zanen noch Rutte wil reageren op de berichtgeving, die volgens een ingewijde in grote lijnen klopt. Beiden zeggen de inhoud van het rapport, dat volgende week woensdag verschijnt, niet te kennen. Pas in het weekend worden ze op hoofdlijnen bijgepraat. Ze mogen niets in het rapport veranderen.