JAKARTA - De Europese Unie heeft er donderdag bij Indonesië op aangedrongen negen gevangenen die vorige week de doodstraf opgelegd kregen niet te executeren. Onder de voor drugsdelicten veroordeelde personen bevinden zich onder anderen een Nederlander en een Fransman.

De EU stuurde donderdag een officiële brief aan het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin ze stelt dat ze "met grote teleurstelling kennis heeft genomen van het doodvonnis tegen twee Europeanen, vijf Chinezen en twee Indonesiërs." Brussel roept Jakarta op niet langer doodvonnissen uit te spreken en niet door te gaan met executies.

Het opschorten van het moratorium op de doodstraf door Indonesië in augustus 2004 wordt door de EU betreurd. Nederland heeft woensdag al officieel protest aangetekend bij Indonesië tegen de doodstraf die Dick N. heeft gekregen.

Aandeel

De 62-jarige Nederlander werd vorige week in cassatie ter dood veroordeeld wegens zijn aandeel in de productie van xtc. Zes anderen kregen dezelfde straf. Vorig jaar legde een Indonesische rechtbank Dick N. levenslang op maar in cassatie is zijn straf zwaarder uitgevallen. De reden daarvan is dat de betrokkenen volgens de Indonesische rechters banden hadden met internationaal georganiseerde misdaad.