HILVERSUM - Het ministerie van Defensie wil met eigen militairen voor de klas leerlingen op Regionale Opleidings Centra (ROC's) warm maken voor een militaire loopbaan. Zij zouden les kunnen geven in vakken als lichamelijke opvoeding en maatschappijleer.

Met de rekrutering op de ROC's hoopt Defensie een toekomstig personeelstekort te lijf te gaan.

Dat heeft generaal Hans Leijh, hoofddirecteur personeelsbeleid, woensdag in het tv-programma Netwerk kenbaar gemaakt. De werving van nieuw personeel hapert, waardoor in de toekomst nieuwe missies in de knel komen.

Uitstroom

Per jaar zijn 7200 rekruten nodig, maar vorig jaar werden 2000 toekomstige militairen te weinig aangetrokken. Daardoor is de uitstroom groter dan de instroom. Als dat niet verandert, verwacht Defensie binnen drie jaar in de problemen te komen, bevestigde een woordvoerder van Defensie.

Nu al geven militairen voorlichting op ROC's, maar dat moeten echte lessen worden. Volgens Leijh kan Defensie 15- tot 17-jarigen een werk- en leertraject aanbieden in de technische, medische of ICT-sector. Het departement heeft met dertig ROC's contact over de ontwikkeling van lesprogramma's. In 2008 moet de samenwerking beginnen. In de toekomst zou driekwart van de rekruten moeten binnenkomen via het voortgezet onderwijs.

CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops vindt het een inventieve en prima oplossing voor een groot probleem. "Wij bepleitten steeds al een betere positionering van Defensie in de maatschappij en het onderwijs." Knops denkt dat ROC's zelf ook een meerwaarde hebben, doordat zij goede docenten kunnen gebruiken.

De PvdA is echter niet blij. Tweede Kamerlid Angelien Eijsink vindt het prima dat beroepsgroepen voorlichting geven om enthousiasme voor hun vak te creëeren. Maar als militairen echt les geven, gaan de scholen in haar ogen een stap te ver. Scholen moeten zich bovendien houden aan criteria zoals de lesbevoegdheid van docenten. Eijsink vindt verder dat Defensie eerst orde op zaken moet stellen, ook met de werving, omdat de interne regie weg is.