AMSTERDAM - Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft woensdag laten weten dat hij een rookverbod gaat invoeren in alle horeca. Het verbod zal op 1 juli 2008 ingaan, zo meldt RTL Nieuws. Klink schreef dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Bekijk video

Een woordvoerster van minister Klink wilde alleen kwijt dat "het onderwerp vrijdag in de ministerraad wordt besproken". De bewindsman zet "heel veel vraagtekens bij de uitkomst daarvan, ook wat mijzelf betreft", zei hij woensdag in een schorsing van een spoeddebat in de Kamer over orgaandonatie.

Dubio

Klink zei dat een besluit langer kan duren. Hij zei dat hijzelf "het meest in dubio" is of ook in coffeeshops het roken taboe wordt.

De minister wil gezien de gezondsheidschade vaart maken. Er geldt al een rookverbod op de werkplek en dat moet nu ook gelden in de horeca, stelde hij.

Rookruimtes

Volgens de minister mogen er wel aparte rookruimtes bestaan, maar daar mag niet in worden bediend. Het rookverbod geldt voor alle horeca. Ook coffeshops en sportkantines vallen hieronder.

Klaar

Klink heeft van meet af aan gezegd zo snel mogelijk een rookvrije horeca te willen. De koepelorganisatie Horeca Nederland deed daarop een voorstel om volgend jaar hotels en restaurants rookvrij te maken en in 2011 de cafés en discotheken.

Volgens een woordvoerder van de koepel zijn de cafés en discotheken "nog niet klaar" voor een verbod. Hij wacht de besluitvorming in de minsterraad vrijdag af.

Omzet

De sector vreest een enorm omzetverlies. De minister heeft dat volgens RTL laten uitzoeken en hij voorspelt geen sterke omzetdaling.

De CDA-bewindsman wil geen uitzondering maken omdat dat de handhaving moeilijker zou maken, en het zou bovendien 'onduidelijk' zijn voor het publiek.

Blowen

Een rookverbod in coffeeshops lag half maart onder vuur van een Kamermeerderheid van PvdA, SP, VVD en GroenLinks. "Mensen gaan naar coffeeshops om te roken, ofwel om te blowen. De bedoeling is juist om daarmee de overlast te beperken", zei PvdA'ster Lea Bouwmeester.

GroenLinks vreesde voor een illegaal circuit als de wiet niet meer ter plekke kan worden opgerookt. Maar dat lijkt misschien te worden ondervangen met een aparte rookruimte.

De antirookorganisatie Clean Air Nederland is blij met het "duidelijke besluit". Maar aparte rookruimtes vind de organisatie geen werkbaar alternatief omdat ook daar werknemers komen, bij voorbeeld om schoon te maken.