ANKARA - Turkije, de Verenigde Staten en het bestuur in Koerdisch Noord-Irak hebben woensdagavond berichten tegengesproken dat duizenden Turkse troepen Noord-Irak zijn binnengetrokken op zoek maar Koerdische opstandelingen.

Het Witte Huis en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Gül, onderstreepten dat sommige Amerikaanse media ten onrechte repten over een Turkse operatie. De media baseerden zich op anonieme Turkse functionarissen.

Koerden

Turkije voert al decennia strijd tegen Koerden die gewapend ijveren voor een eigen staat, die onder meer delen van Irak en Turkije moet beslaan. Ankara heeft het vooral voorzien op Koerdische strijders van de PKK, die volgens Turkije vanuit het overwegend Koerdische noorden van Irak operaties uitvoeren in Oost-Turkije. Het komt daarbij overigens met enige regelmaat voor dat Turkse veiligheidstroepen in hun jacht op de Koerdische rebellen Iraaks grondgebied betreden.

De laatste grote Turkse invasie van Noord-Irak was in 1997 toen tienduizenden Turken het buurland binnentraden. Na de val van de Iraakse dictator Saddam Hussein in 2003 zijn alleen relatief kleine schermutselingen in het grensgebied gemeld. Turkije is lid van de NAVO en hoopt op toegang tot de Europese Unie.