CAIRO - De Egyptische politie heeft woensdag zeker 75 leden van de streng islamitische Moslimbroederschap opgepakt, enkele dagen voor de verkiezingen van het hogerhuis van de Egyptische parlement. Dat meldden leden van deze oppositiebeweging en veiligheidsfunctionarissen.

Het gaat om het grootste aantal gearresteerde Moslimbroeders op een dag sinds februari. De meesten zouden zijn opgepakt in Fayoum, niet ver van de hoofdstad Caïro.

De arrestanten zouden promotiewerk hebben verricht voor kandidaten die mee willen doen aan de verkiezingen en de Moslimbroeders welgezind zijn.

Verboden

De bijna tachtig jaar geleden gestichte Egyptische broederschap is officieel verboden in Egypte, waar de Nationale Democratische Partij van president Hosni Mubarak al tientallen jaren de dienst uitmaakt.

De regering ziet de broeders als grootste bedreiging van haar machtsmonopolie. De afgelopen maanden zijn al honderden Moslimsbroeders opgepakt.

Kandidaten verbonden aan de Broederschap wonnen ondanks tegenwerking van autoriteiten in 2005 een vijfde van de zetels in het lagerhuis van het parlement. Via onafhankelijke kandidaten probeert het Moslimbroederschap invloed te krijgen in het hogerhuis.