ALKMAAR - Drie gewapende mannen hebben maandagmorgen een overval gepleegd op een vestiging van Brink's Waardetransporten in Alkmaar. De daders ramden kort voor negen uur met een shovel de toegangsdeur van de vestiging van Brink's, waar ze brand stichtten. De waardetransporten stonden op het moment van de overval klaar om uit te rijden.

Direct na de overval vluchtten de daders weg in een wit busje, dat korte tijd later enkele kilometers verder in Sint Pancras werd teruggevonden. De buit waarmee de daders ontkwamen, is nog onbekend. De politie is een grootscheepse zoektocht begonnen, met onder meer helikopters.

Traumateam

Tijdens de overval waren ongeveer twintig personeelsleden aanwezig in de kantine. Een traumateam is uitgerukt om het personeel bij te staan.

De waardetransporteurs Brink's en Geldnet worden de laatste tijd met regelmaat geconfronteerd met gewelddadige overvallen op geldwagens. Beide bedrijven besloten eind vorig jaar zelfs te stoppen met hun bulktransporten in de avonduren. Dat gebeurde na een gewelddadige overval op een geldwagen van Brink's in Breda. Dat was de tiende in rij in België en Nederland, sinds eind 2001. De daders van deze overvallen zijn nooit gepakt.

De golf van overvallen op de geldwagens is inmiddels aanleiding geweest om een speciaal Bovenregionaal Kernteam (BRT) te formeren om zodoende deze vorm van zware criminaliteit aan te pakken. Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda leidt dit team.