ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag de 33-jarige Allal El Y. veroordeeld tot achttien maanden cel en tbs. De Rotterdammer heeft zich schuldig gemaakt aan voorbereidingshandelingen en bevordering van een terroristisch misdrijf.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden negen maanden en tbs. Volgens de rechters heeft de verdachte via e-mails naar vuurwapens gezocht en geprobeerd hij lid te worden van een schietvereniging.

Ook plaatste hij op internet diverse teksten met een radicaal islamitische strekking en zocht Y. naar informatie met als doel het plegen van terroristische misdrijven. Hij zou het gemunt hebben op Joodse en Amerikaanse instellingen.

Vrees

De rechtbank nam het Y. kwalijk dat hij met zijn daden de "Nederlandse bevolking ernstige vrees heeft aangejaagd". Bovendien was het niet de eerste keer dat de man voor een dergelijk feit is veroordeeld.

In 2004 legde de rechtbank in Den Haag twee jaar gevangenisstraf op, waarvan acht maanden voorwaardelijk, omdat hij dreigmails had verstuurd aan de NOS. Y. dreigde daarin met terroristische aanslagen.

De Israëlische ambassade ontving een vergelijkbare brief. De rechtbank woog destijds in het vonnis extra mee dat hij de dreigementen uitte in een periode dat angst voor terroristische aanslagen groot was.