VATICAANSTAD - Lijfwachten van paus Benedictus XVI hebben woensdag een 27-jarige Duitser overmeesterd die aan boord van de auto met de leider van de rooms-katholieken probeerde te klimmen.

Het incident deed zich even na half elf voor, toen de Duitse paus voor zijn wekelijkse algemene audiëntie zijn rondrit over het Sint Pietersplein maakte. Volgens de woordvoerder van het Vaticaan maakte de man bij zijn verhoor door Vaticaanse functionarissen een verwarde indruk. Hij is ter observatie in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen. De man was er volgens de woordvoerder niet op uit een aanslag op de paus te plegen. Hij wilde slechts de aandacht op zichzelf vestigen.

Wuiven

Terwijl de paus in de witte jeep de gelovigen groette, sprong de zomers geklede man over de hekken en stortte zich op het achterste deel van de wagen. De lijfwachten die Benedictus te voet begeleidden, wierpen zich onmiddellijk op de man en voorkwamen dat hij in de wagen kwam. De paus leek niets van het incident te merken en bleef naar de pelgrims langs de dranghekken wuiven.

Aanslag

Op 13 mei 1981 pleegde de Turk Ali Agca eveneens op het Sint Pietersplein een aanslag op Benedictus' voorganger, Johannes Paulus II. De Poolse paus raakte zwaargewond.