AMSTERDAM - Oud-politieman T. Dolstra heeft aangifte gedaan tegen de Telegraaf, misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Bert Huisjes van die krant en advocaat Piet Doedens.

Zij hebben hem "ten onrechte in verband gebracht" met een proces-verbaal waaruit zou blijken dat de nationale recherche ongeoorloofde opsporingsmethoden gebruikte in een onderzoek naar een cliënt van Doedens, de 51-jarige drugsbaron Charles Z.

Dat schrijft Dolstra in een e-mail aan misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. De kwestie draait om een inval in een boerderij van Z. in het Gelderse Zwartebroek, waarbij drugs, grote hoeveelheden contant geld, vuurwapens en munitie waren aangetroffen. Volgens het Openbaar Ministerie was de vondst een toevalstreffer: aanleiding zou een anonieme tip over een brand in een hennepkwekerij geweest zijn.

Verzonnen tipgever

Uit een proces-verbaal waarover de Telegraaf in april publiceerde, zou echter blijken dat de nationale recherche en de inlichtingendienst AIVD Charles Z. zonder toestemming zouden hebben afgeluisterd. De anonieme tipgever zou niet bestaan: hij werd verzonnen om een inval te rechtvaardigen. Onder het document staat Dolstra's handtekening en die van een collega.

Vervalsing

Volgens het Openbaar Ministerie is het proces-verbaal een vervalsing. Dolstra bevestigt dat verhaal: de opmaakstijl van het document werd gebruikt tot 1994. Bovendien was hij in december 2006, de datum van het proces-verbaal, al met pensioen. Medeondertekenaar Duindam zou toen al zijn overleden. Ook de rechter stelde onlangs vast dat het proces-verbaal vals moet zijn.

Woensdag besloot de rechtbank in Arnhem echter alsnog om een anonieme getuige te horen die meer zou weten over de werkwijze van de nationale recherche in het zogenoemde Windhalm-onderzoek tegen Z. Die getuige meldde zich onlangs bij advocaat Doedens, volgens wie de recherche "alles (deed) wat God verboden had".