DEN HAAG - Nederland heeft woensdag officieel protest aangetekend bij Indonesië tegen de doodstraf die de Nederlander Dick N. heeft gekregen. De Nederlandse ambassadeur in Jakarta, Nikolaos van Dam, heeft bij het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken aangedrongen op omzetting van deze straf.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekendgemaakt. De ambassadeur heeft in het gesprek de Nederlandse principiële bezwaren tegen de doodstraf kenbaar gemaakt.

De Nederlander werd vorige week in cassatie ter dood veroordeeld wegens zijn aandeel in de productie van xtc en banden met een criminele organisatie.

Levenslang

De Nederlander is met zes anderen veroordeeld voor het runnen van een xtc-laboratorium in Serang, op Java. Vorig jaar kreeg hij levenslang, maar in cassatie werd hem alsnog de doodstraf opgelegd.

De reden was dat de rechter bewezen acht dat hij banden had met de internationale georganiseerde misdaad.

EU-verband

Naast de Nederlander is een Fransman ter dood veroordeeld. Nederland werkt samen met Frankrijk om vanuit EU-verband het vonnis om te zetten in een celstraf.

Een woordvoerder van het hof in Indonesië verklaarde dat de rechter de Nederlander en Fransman ziet als deskundigen op het gebied van de productie van drugs.

Bedreiging

"Als wij hen in leven laten, zouden ze elders kunnen produceren of hun kennis aan anderen overdragen. Dat zou een bedreiging zijn voor toekomstige generaties."

Afgelopen vrijdag heeft het ministerie ook al bij de Indonesische ambassadeur in Nederland erop aangedrongen dat Indonesië geen onomkeerbare maatregelen neemt.