HEILIGENDAMM - Duizenden betogers zijn woensdag bij de omheining rond het Noord-Duitse badplaatsje Heiligendamm aangekomen. Het kwam vrijwel onmiddellijk tot botsingen met de politie, die onder meer een waterkanon en traangas inzette om de demonstranten te verdrijven.

Een aantal gewonde agenten is met helikopters geëvacueerd. Ook heeft de politie met helikopters nieuwe versterkingen aangevoerd.

Een kat-en-muisspel op de wegen en in de velden rondom Heiligendamm, waarbij de Duitse politie keihard optreedt. Zo omschrijft Carwan Fatah woensdag de confrontatie tussen politie en demonstranten.

Blokkades

Fatah is samen met een groep van ongeveer vijftig Nederlanders sinds afgelopen weekeinde namens de Internationale Socialisten in Duitsland om een tegenstem te laten horen. In alle vroegte zijn zij woensdagochtend richting Heiligendamm getrokken om daar blokkades op te werpen en zo de G8-top zo veel mogelijk te frustreren.

"Het is al tot enkele confrontaties met de politie gekomen. Agenten treden hard op. Mensen worden aan hun haren en hun neus meegetrokken. Ze worden gestompt en de politie zet traangas, pepperspray en waterkanonnen in", aldus Fatah.

Topconferentie

In de plaats begint aan het einde van de middag de topconferentie van de zeven meest vooraanstaande, rijke industrielanden en Rusland (G8).

Heiligendamm is op tien kilometer afstand van het centrum afgeschermd met een omheining die de top moet vrijwaren van onder anderen actievoerders en andere onverlaten.