RIJSWIJK - Riagg Rijnmond overtreedt geen wetten door in de zomervakantie twee medewerkers in het Marokkaanse Rifgebergte patiënten te laten behandelen. Tot die conclusie komt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na een onderzoek, schrijft het AD woensdag.

De Riagg detacheert in de zomer twee medewerkers bij een Marokkaans ziekenhuis van waaruit zij Nederlandse patiënten die op vakantie zijn helpen. Volgens NZa-voorzitter Frank de Grave is dit wettelijk toegestaan. "Ze betalen het uit een potje voor kennisbevordering. Dat is bovendien goedgekeurd door het zorgkantoor", zegt De Grave in het AD.

De toenmalige minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst gaf de NZa in januari opdracht uit te zoeken of de Riagg gebruikmaakt van een maas in de wet.

In 2004 ontstond ook al ophef in de Tweede Kamer, toen bleek dat de Rotterdamse Riagg in de zomer patiënten achterna reisde naar Marokko. Hoogervorst paste daarop de wet aan om dit te verbieden.

Zorgexport

De Grave constateert nu dat van de zogenoemde 'zorgexport' sindsdien geen sprake meer is geweest. "Er hebben twee mensen van de Riagg stage gelopen in een Marokkaans ziekenhuis en dat mag volgens de wet", aldus de NZa-voorzitter. Dat de twee medewerkers nog steeds Nederlandse patiënten helpen, is volgens hem geen probleem.

De Grave stelt dat het project in het Rifgebergte zo'n 30.000 euro per jaar kost. Vorige week waarschuwde de Riagg Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) nog bij monde van een advocaat dat hij niet meer mag beweren dat het project miljoenen kost.