DEN HAAG - De sloopwerkzaamheden van de Zwarte Madonna in Den Haag gaan woensdag van start. Het wooncomplex in het centrum van Den Haag van architect Carel Weeber werd in 1985 opgeleverd en moet nu plaatsmaken voor twee kantoortorens en een woonflat. De oplevering van deze gebouwen staat gepland in januari 2012.

De Zwarte Madonna telt 336 sociale huurwoningen en staat in het Wijnhavenkwartier, op een steenworp afstand van het Centraal Station. In 2002 stemde de Haagse gemeenteraad met het voorstel in het markante gebouw te slopen. De laatste twaalf bewoners verlieten het pand vorige week, in ruil voor een bedrag van 40.000 euro. In januari 2008 wil men op deze plek beginnen met de bouw van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en een woontoren genaamd De Kroon.

Carel Weeber (1937) staat bekend om zijn provocerende uitspraken in het architectuurdebat. Hij bedacht de term Nieuwe truttigheid en zette zich hevig af van de Nederlandse architectuur die hij hieronder verstond. Als tegenreactie ontwierp hij enkele kolossale gebouwen, zoals de Zwarte Madonna en de Rotterdamse Peperklip.

In 2005 keerde Weeber terug naar Curaçao, het eiland waar hij opgroeide.