ORANJESTAD - De Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes is toch bereid met Nederland te overleggen. Afgelopen vrijdag maakte hij in een radio-interview vanuit Colombia bekend alle banden met Nederland en de Nederlandse Antillen per direct te willen verbreken. Dinsdag kwam hij daar op terug.

Croes was boos op Nederland omdat Den Haag volgens hem te weinig respect toont voor de autonomie van Aruba. De kwestie spitst zich toe op de onderhandelingen die gaande zijn over nieuwe juridische banden in het Koninkrijk tussen Aruba, de Nederlandse Antillen en Nederland.

Een ander conflict met Nederland gaat over de verkoop van de opbrengst van een hotelcomplex op het eiland, het Aruba Mariott Resort & Stellaris Casino. Aruba wil met de opbrengst van de verkoop van het complex onder meer een nieuw ziekenhuis bouwen en een ringweg rond Oranjestad bouwen. Nederland claimt echter het recht op een deel van dat geld.

Hirsch-Ballin

Na tussenkomst van de Nederlandse vertegenwoordiger in Oranjestad Rens Knegt op dinsdagochtend en vriendschappelijke woorden van de Nederlandse minister van Justitie Ernst Hirsch-Ballin heeft Croes zich alsnog bereid verklaard deel te nemen aan het tripartite-overleg. Dat overleg tussen de ministers van Justitie van de drie landen moet later deze maand in Den Haag plaatsvinden.

Volgens het Antilliaanse dagblad Amigoe zei Croes wel te hopen dat hij "tijdig signalen uit Nederland krijgt dat de Marriott-kwestie snel wordt opgelost".

De Arubaanse premier Oduber zei onlangs dat hij al anderhalf jaar niet naar Nederland was gereisd omdat hij verbolgen is over de 'bemoeizuchtige' houding van Nederland.