GAZA-STAD - Strijders van Hamas en Fatah, de twee belangrijkste partijen in de Palestijnse gebieden, hebben dinsdag urenlang lang gevochten vlakbij grenspost Karni in het noordoosten van de Gazastrook. De gevechten zijn de ernstigste confrontatie tussen beide partijen sinds het wankele staakt-het-vuren van 20 mei.

Een medewerker van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zei dat een groot aantal Hamas-strijders een belangrijke positie van de presidentiële garde aanviel vlakbij de grensovergang. Dit zou tenminste een gewonde bewaker tot gevolg hebben gehad.

De Islamitische Verzetsbeweging Hamas bevestigde de gevechten, maar zei dat de presidentiële garde was begonnen. Bronnen binnen Hamas lieten weten dat hun gewapende mannen in het gebied waren om Israëlische troepen in de gaten te houden. Toen zouden ze onder vuur zijn genomen door Fatah. Hamas zei dat aan haar kant geen slachtoffers zijn gevallen.

Een hoge bron bij een westerse inlichtingendienst liet weten dat tussen de vijftig en honderd Hamas-strijders deelnamen aan de gevechten. Deze cijfers konden echter niet door anderen worden bevestigd. De westerse bron meldde bovendien dat verscheidene Hamas-leden gewond waren geraakt en beschuldigde de beweging ervan haar gewonden te verbergen.