DEN HAAG - Mocht er geen verbod komen op de verkoop van verse paddo's, dan wil minister Ab Klink (Volksgezondheid) de verkoop van deze drugs aan banden leggen. Dat kan door een leeftijdsgrens voor de verkoop en minder smartshops.

Dat zei de minister dinsdag in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Fred Teeven die een rapport van de Amsterdamse GGD over toename van het aantal paddo-incidenten aangreep om nogmaals te pleiten voor een verbod op verse paddo's.

De gedroogde vorm van de paddestoelen die hallucinaties veroorzaken is al verboden.

Verbod

De Kamer pleitte in maart al voor een verbod op verse paddo's na de dood van een 17-jarig Frans meisje dat na het eten van paddo's van een brug in Amsterdam sprong en overleed.

Klink liet toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog eens de risico's van de drug op een rijtje zetten. Dit onderzoek is volgende week klaar, waarna de minister beslist of verse paddo's onder de Opiumwet gaan vallen en verboden worden.

De minister betoonde zich niet meteen overtuigd van een verbod op paddo's. Hij wees erop dat alcohol ook niet verboden is, terwijl er met drank ook steeds meer problemen zijn. "Je moet het wel een beetje in balans bekijken."

Achttien

Mocht een verbod niet nodig zijn, dan overweegt Klink een leeftijdsgrens van achttien jaar. Hij wil ook betere voorlichting, vooral aan buitenlandse toeristen.