WASHINGTON/SEOUL - Het Witte Huis zint op sancties tegen Noord-Korea zo heeft het dagblad The New York Times maandag bericht. Zo kunnen mogelijk overmakingen van geld van met name Koreanen die in Japan wonen worden geblokkeerd. Washington wil ook voorkomen dat Noord-Korea wapens koopt of verkoopt.

De eerste stap moet in de Veiligheidsraad genomen worden. De VS hopen dat die over twee weken Noord-Korea veroordeelt wegens het weer in gebruik nemen van kerncentrales.

De Noord-Koreanen zeggen dat te moeten doen omdat de VS hun brandstoftoevoer hebben afgesneden. Noord-Korea hield zich niet aan met de VS gemaakte afspraken over haar kernenergieprogramma. Dat zou zo beperkt worden dat het land geen kernwapens kon vervaardigen. De VS zorgden dan voor olie.

Toen de VS in de herfst ontdekten dat Noord-Korea de afspraken niet naleefde ontstond er hooglopende ruzie. Die gaat gepaard met veel verbaal geweld. Maandag nog heeft Noord-Korea laten weten dat het een nucleaire oorlog met de VS zeker zal winnen.