WASHINGTON - Het noordoosten van de VS is getroffen door uitzonderlijk zware sneeuwval. In de hoofdstad Washington en omgeving is zondag de noodtoestand uitgeroepen nadat in korte tijd een halve meter sneeuw was gevallen.

President Bush is door de sneeuw uit zijn buitenverblijf Camp David verdreven en keerde eerder dan gepland naar het Witte Huis terug op zondag. Camp David ligt in de deelstaat Maryland waar naast Washington ook de noodtoestand is uitgeroepen.

De sneeuw verplaatst zich naar het noordoosten waar in onder meer New York de zwaarste sneeuwval in meer dan tachtig jaar tijd wordt verwacht. De hele regio moet rekening houden met een laag van een meter sneeuw.

Het openbaar vervoer is door de sneeuw ernstig beperkt. De meeste luchthavens, waaronder Ronald Reagan, vlakbij Washington, waren gesloten. Alleen op het internationale vliegveld Dulles, een eind buiten Washington, was nog een baan in bedrijf. ,,We doen er alles aan om die open te houden'', aldus een woordvoerder van de luchthaven. Een verkeerschaos wordt maandag waarschijnlijk voorkomen omdat het een vakantiedag is, de Dag van de President.

De politie heeft de inwoners afgeraden met de auto te reizen als dat niet strikt noodzakelijk is. Tal van automobilisten zijn vast komen te zitten. De sneeuwruimers kunnen de belangrijkste verkeersaders niet open houden doordat per uur vele centimeters sneeuw blijft vallen.