BRUSSEL - De solidariteit binnen de NAVO-alliantie heeft gezegevierd volgens de secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, George Roberston. Hij kon opgelucht ademhalen na een akkoord op zondagavond waarbij de NAVO kan en doen en laten wat ze wil inzake de bescherming van Turkije. Dat kan omdat is afgesproken dat verdragsorganisatie dan puur defensief handelt.

De overeenstemming werd pas na dertien uur van vergaderen bereikt. België, Duitsland en Frankrijk hadden zich verzet tegen extra militaire inspanningen van de NAVO in Turkije omdat die dan voor een aanvalsoorlog tegen Irak zouden dienen.

Dat verzet is zondag in Brussel weggepraat. De inspanningen kunnen nu doorgaan maar worden begeleid met de verzekering dat ze defensief zijn. De NAVO-ambassadeurs, met uitzondering van die van Frankrijk, hebben zondagavond pas laat een akkoord bereikt over de omstreden militaire ondersteuning van lidstaat Turkije.

Hardnekkige weigering

De crisis in de NAVO kwam door de hardnekkige weigering van België, Frankrijk en Duitsland om de alliantie toestemming te geven voor eventueel defensieve militaire steun aan Turkije. Deze hulp, in de vorm van onder meer Patriot-raketafweer, kwam volgens de drie opposanten te vroeg. Maar nu beloven alle lidstaten dat ze Turkije zullen helpen zich te verdedigen terwijl de NAVO "de inspanningen in de Verenigde Naties steunt ten einde een vreedzame oplossing voor de (Irak-)crisis te vinden".

De Belgische premier Verhofstadt rechtvaardige de langdurige tegenwerpingen van zijn land door te wijzen op het grondbeginsel van de NAVO dat vreedzame doelstellingen voorop stelt. "We hebben de garantie gekregen dat het vredesproces van de Verenigde Naties wordt gevolgd en dat de NAVO deze vreedzame werking zal blijven ondersteunen, aldus Verhofdtadt.