DEN HAAG - De Verenigde Staten zullen op korte termijn militair materieel en personeel vanuit Duitsland via Nederland verplaatsen naar de Golf-regio. Dat heeft het ministerie van Defensie maandagochtend bekendgemaakt.

Uit veiligheidsoverwegingen doet het departement geen mededelingen over het tijdstip van de transporten of over de route. Het moment waarop Defensie zijn mededeling deed - maandagochtend in alle vroegte - doet vermoeden dat het eerste transport maandag al plaatsvindt.

Onmiddellijke medewerking

Minister Kamp van Defensie zei zondag nog dat Nederland onmiddellijk moet meewerken als de Amerikanen troepen en materieel willen verplaatsen. De VS hebben grote legereenheden in Duitsland.

"Die waren er vroeger om ons te beschermen tegen de communisten. De VS zitten hier voor ons en verdienen onze medewerking." Nederland stelt de infrastructuur beschikbaar, zoals de luchthavens Schiphol en Eindhoven, de haven van Rotterdam en de spoorwegen.

In een begeleidende brief aan de Tweede Kamer stelt minister Kamp dat ook België en Duitsland hebben gezegd mee te werken aan de Amerikaanse transporten. Bij de bewaking en beveiliging van de transporten worden politie en marechaussee ingezet, maar soms ook andere Nederlandse militairen. De transporten worden in Nederland geleid vanuit het 598th US Army Transportation Group (598 US ATTG) in Capelle aan den IJssel, voorheen het Military Transport Management Command. De diverse Nederlandse overheden en instanties die bij de transporten zijn betrokken, stemmen binnen het Nationaal Coördinatie Centrum (NCC) hun werkzaamheden op elkaar af.