MADRID - De Baskische afscheidingsbeweging ETA beëindigt 6 juni het vorig jaar eenzijdig aangekondigde bestand. Dat heeft de verboden terroristische organisatie in een verklaring gezegd, aldus de Spaanse krant Berria dinsdag.

Vanaf woensdag hervat de ETA de gewapende strijd " op alle fronten", aldus de krant. De ETA kondigde maart vorig jaar een wapenstilstand aan. Die werd in december verbroken met een bomaanslag op de luchthaven van Madrid, waarbij twee mensen omkwamen.

In de verklaring in Berria stelt de ETA dat de Spaanse regering van premier José Luís Rodríguez Zapatero niet serieus heeft gewerkt aan het vredesoverleg met de ETA. "Hij heeft gereageerd op de wapenstilstand met arrestaties, martelingen en vervolgingen", aldus de ETA.

Zapatero zei voor de radiozender Cadena SER dat de ETA met het beëindigen van het bestand een grote vergissing maakt. De premier riep alle politieke partijen op bij het beleid tegen de ETA eengezindheid aan de dag te leggen.

Kalmte

Zapatero richtte zich nadrukkelijk tot de oppositionele rechtse Volkspartij (PP). De Volkspartij heeft de regering herhaaldelijk een slap optreden tegen de ETA verweten. Verder vroeg Zapatero de Spanjaarden de kalmte te bewaren.

De ETA vecht al bijna veerig jaar lang voor de afscheiding van het Baskenland. In de afgelopen veertig jaar zijn hierbij meer dan achthonderd mensen omgekomen.

Nieuwe aanslagen

De krant El País meldde maandag op gezag van bronnen bij de politie dat de ETA nieuwe aanslagen aan het voorbereiden is. Ook zou de groepering weer begonnen zijn met het afpersen van zakenlieden in de Baskische provincies en de regio Navarra.