ROSTOCK - Ongeveer 10.000 mensen hebben zich maandagavond in de Oost-Duitse stad Rostock verzameld voor een nieuwe betoging tegen de komende G8-top, een overleg tussen de zeven rijkste industrielanden en Rusland. Zeker 66 militante betogers werden door de politie gearresteerd.

Bekijk video

De meesten van hen weigerden hun vermomming af te doen. De politie dacht van te voren dat zich onder de demonstranten ongeveer 2500 radicalen zouden bevinden die tot geweld bereid zouden zijn.

De demonstratie verliep echter vreedzaam. De oproerpolitie was massaal aanwezig om elke uiting van geweld in de kiem te smoren.

Route

De demonstranten trokken maandagavond naar het centrale manifestatieterrein waar het zaterdag tot ongeregeldheden was gekomen. De politie dwong de deelnemers aan de mars een andere route naar het terrein te nemen.

Talrijke vermomde betogers weigerden aanvankelijk hun vermomming af te doen, maar gaven uiteindelijk toe aan de oproep van de politie.

Slaags

Maandag raakten in de ochtend al ongeveer vierhonderd betogers slaags met de politie. Ongeveer duizend betogers hielden maandag actie bij een bureau van vreemdelingenzaken en een supermarkt.

Rostock ligt niet ver van de badplaats Heiligendamm, waar woensdag de G8-top begint. Zaterdag liep een grote demonstratie tegen de top volledig uit de hand. Duitse media spraken van zeker 950 gewonden: 520 betogers en nog eens 430 agenten.