DEN HAAG - Ex-generaal Zdravko Tolimir, die in de staf van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic een sleutelpositie innam, heeft maandag voor het Joegoslavië-Tribunaal geweigerd een verklaring af te leggen bij zijn eerste voorgeleiding.

Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte verdenkt hem van betrokkenheid bij de genocide na de val van Srebrenica in de zomer van 1995. Tolimir werd afgelopen week gearresteerd niet ver van deze Oost-Bosnische plaats niet ver van de grens met Servië.

Tolimir was ten overstaan van de Canadese VN-rechter Kimberly Prost niet eens bereid zijn naam te bevestigen. Hij is verbolgen over de omstandigheden van zijn arrestatie.

Rechtsbijstand

Hij zei dat hij op Servisch grondgebied is opgepakt en dan zonder rechtsbijstand van een advocaat is overgebracht naar Republika Srpska, de Servische entiteit binnen Bosnië, van waaruit hij naar Den Haag is vervoerd.

De gezondheid van de 58-jarige Tolimir is slecht. Hij zei tegen rechter Prost dat hij de afgelopen tijd tientallen kilo's is afgevallen. Ook heeft hij beroertes gehad.

Verzet

De VN-aanklagers zeiden dat zij willen dat Tolimir samen wordt berecht met een groep van zeven Bosnisch-Servische militairen en agenten, tegen wie het proces afgelopen juli begon. Dat kan de aanklagers nog het nodige verzet opleveren van de nog aan te wijzen permanente advocaat van Tolimir.

Die heeft in principe het recht alle getuigen van de aanklagers die het afgelopen jaar zijn gehoord, een kruisverhoor af te nemen.

Tolimir wordt binnen dertig dagen opnieuw voorgeleid en krijgt dan een tweede kans om schuldig of onschuldig te pleiten. Als Tolimir blijft zwijgen, wordt ambtshalve in de stukken ingevuld dat hij onschuldig heeft gepleit.