AMSTERDAM - De strafzaak tegen Jacques K., voormalig agent van de Nationale Recherche, heeft maanden vertraging opgelopen. K. wordt ervan verdacht dat hij via oud-politieman Hans van E. gevoelige politie-informatie heeft gelekt naar zware criminelen.

De 51-jarige K., zijn twee jaar oudere broer Jan K. en Van E. (50) werden in januari 2006 aangehouden. Jacques K. en Van E. zaten maanden in voorarrest. Nadat het Openbaar Ministerie een aanzienlijk deel van de aanklacht wegens gebrek aan bewijs had laten vallen, kwamen zij op vrije voeten.

De rechtbank zou de zogeheten lekzaak deze week inhoudelijk behandelen. Jacques K. heeft echter een andere advocaat in de arm genomen, die tijd nodig heeft om zich op de zaak voor te bereiden.

'Klokkenluider'

De nieuwe advocaat, Leon van Kleef, verzocht de rechtbank bovendien een grote reeks getuigen op te roepen. K. wil aantonen dat hij is "geslachtofferd" door politie en justitie, onder meer omdat hij binnen de politie bij herhaling een klokkenluidersrol zou hebben gespeeld. K. zou misstanden aan de orde hebben gesteld en door collega's als lastig zijn ervaren.

'De Pet'

Afgelopen weekeinde zei K. in een uitzending van tv-rubriek Nova dat niet hij maar meerdere hoge politiefunctionarissen onderzoeksinformatie naar de onderwereld hebben gelekt. K. ontkent dan ook dat hij "de Pet" is, de politieman die volgens de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra stelselmatig gegevens naar geboefte, onder wie Willem Holleeder, doorspeelde. "De Pet bestaat wel, maar het zijn meedere mensen die dicht bij elkaar zitten in hogere politieregionen.", aldus K. in Nova.

Volgens officier van justitie Michiel Zwinkels doen die beweringen er niet zo veel toe. Voor hem staat de verdenking tegen K., zij het in sterk afgeslankte vorm, nog pal overeind. "Motieven spelen hier geen rol, het gaat om feiten en omstandigheden", aldus de officier. Volgens hem is er nog geen begin van aannemelijkheid voor het bestaan van enig complot tegen K. op tafel gekomen.

De rechtbank wees slechts een paar getuigen toe. De zaak zal naar verwachting pas in oktober of november inhoudelijk aan de orde komen.