DIYARBAKIR - Zeven leden van de Turkse veiligheidstroepen zijn maandag gedood bij een aanval van Koerdische extremisten in de oostelijke provincie Tunceli. Ongeveer evenveel militairen of agenten raakten gewond door de aanval op een post van de Turkse gendarmerie aan de rand van het plaatsje Pulumur, zo berichtten Turkse media.

Een vermoedelijk tot de nationalistische Koerdische PKK behorende aanvaller reed met een voertuig op de politiepost in en gooide met een of meer granaten. Medeplichtigen bestookten ondertussen de militairen met vuurwapens.

Zelfmoord

De aanvaller uit het voertuig werd gedood en de overigen vluchtten even later weg, achtervolgd door andere eenheden van de Turkse strijdkrachten die inderhaast waren aangevoerd met helikopters. Over de precieze toedracht was enige verwarring omdat de aanval in eerste instantie op een zelfmoordaanslag leek zoals die vooral bij islamitische extremisten in zwang zijn geraakt.

De PKK beoogt sinds 1984 met geweld een onafhankelijk Koerdistan te realiseren in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Irak. De beweging nam na de arrestatie van hun leider Abdullah Öcalan in 1999 een wapenstilstand in acht, maar pakte in 2004 de wapens weer op. Volgens Ankara zijn slechts 10 procent van de PKK-strijders in Turkije zelf. De rest verschuilt zich in Noord-Irak.