AMSTERDAM - Een groep van ongeveer vijftig jongeren uit het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer heeft bij burgemeester Job Cohen (PvdA) geklaagd over intimidatie, discriminatie en mishandeling door de politie.

De jongeren stuurden vrijdag een brief met een handtekeningenlijst aan het college van burgemeester en wethouders. De groep meldt zich 'bedreigd en onveilig' te voelen door de agenten.

In de brief, die in bezit is van de lokale tv-zender AT5, klagen de jongeren over agenten van het politiebureau aan de Admiraal de Ruyterweg in de hoofdstad. Die zouden 'discriminerend gedrag jegens Marokkaanse jongeren' uit de buurt vertonen. Agenten zouden 'onnodige boetes' uitschrijven op grond van vermoedens.

'Fysiek geweld'

Ook melden de briefschrijvers dat de politie onnodig 'fysiek geweld' gebruikt tegen voornamelijk Marokkaanse jeugd. Zij geven het voorbeeld van een arrestant die geboeid tegen de deur van het politiebureau wordt gesmeten door agenten.

De politie Amsterdam-Amstelland wil niet inhoudelijk reageren op de brief. Wel stelt een woordvoerder dat de korpsleiding de klachten serieus neemt. "Ik snap alleen niet waarom ze niet bij ons bekend gemaakt worden. Nu wachten we af wat het college van b en w ermee doet. Ik heb wel begrepen dat in de brief geen concrete voorbeelden worden genoemd. De klachten zijn heel algemeen."

Rellen

Tegenover AT5 zeggen de jongeren al meerdere keren geprobeerd te hebben een klacht in te dienen op het politiebureau. Naar eigen zeggen om rellen met de politie te voorkomen, is een brief gestuurd aan Cohen.

Ook de gemeente Amsterdam wil nog niets loslaten. "We hebben de brief ontvangen", laat een woordvoerder weten. "De zaak moet nog worden behandeld door het college. De brief zal als een gewone klacht worden behandeld."

De Amsterdamse wijk Bos en Lommer stond op het lijstje van veertig probleemwijken van minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA). Zij bezocht de wijk eind mei.