AMSTERDAM - Het elektriciteitsverbruik door gloeilampen in huishoudens bedraagt rond de 0,3 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Voor de opwekking van die elektriciteit is nog ongeveer een halve procent extra nodig.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. In totaal komt het energieverbruik door gloeilampen daarmee uit op nog geen procent.

Het jaarverbruik van energie voor gloeilampen komt overeen met drie weken olieverbruik voor transport of een kleine twee weken aardgasverbruik voor verwarming. Dat blijkt uit onderzoek van EnergieNed, meldt het CBS.

Verbieden

Minister van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) wil nog deze kabinetsperiode de verkoop van gloeilampen verbieden. Spaarlampen kosten weliswaar meer, maar de kosten verdienen zich binnen twee tot drie jaar terug, zo zei de bewindsvrouw twee weken geleden.

Regeringspartner CDA vond dat Cramer onrust zaaide met haar plan en stelde in de Tweede Kamer al dat het verbieden van gloeilampen maar tot een afname van één procent van het totale energieverbruik in Nederland leidt.