LONDEN/WASHINGTON - Irak is van plan tijdens een oorlog met de Verenigde Staten de opmars van de Amerikaanse troepen te vertragen en uiteindelijk in de straten van Bagdad een bloedige slag te voeren. Volgens de VN wordt een oorlog een humanitaire catastrofe.

Saddam Hussein wil de Amerikaanse troepen vertragen door dammen op te blazen, bruggen te vernietigen en oliebronnen in brand te steken, verwacht het Amerikaanse ministerie van Defensie volgens hoge functionarissen. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times zondag uit bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Mogelijk zou Bagdad de landgenoten in het zuiden van Irak afsnijden van voedsel, om zo het Amerikaanse leger verantwoordelijk te maken voor miljoenen hongerige Iraki's.

Humanitaire catastrofe

In vertrouwelijke rapporten van Verenigde Naties staat volgens de Britse krant Independent dat een oorlog tegen Irak een humanitaire catastrofe voor de inwoners van het land in gang zou kunnen zetten.

Volgens de VN zijn de internationale gemeenschap en hulporganisaties onvoldoende voorbereid op de gevolgen van een oorlog voor Irak, en niet in staat om de noodsituatie dan het hoofd te bieden, aldus de VN-documenten die deze week openbaar zijn gemaakt door het Amerikaane Centrum voor Economische en Sociale Rechten, CESR.

Ondervoeding

Bijna eenderde van alle Iraakse kinderen jonger dan vijf jaar zou volgens deze gegevens kunnen overlijden als gevolg van ondervoeding. De hulpverlening aan de bevolking zou verder ernstig belemmerd worden door de aanvallen op de Iraakse infrastructuur.

De VN heeft al eerder gezegd dat het olie-voor-voedsel programma, waardoor de bevolking van Irak wordt voorzien van de meest noodzakelijk levensmiddelen en medicijnen, in geval van oorlog zal worden stopgezet. Dit betekent dat de circa 15 miljoen Irakezen die afhankelijk zijn van het programma, vrijwel zonder voedsel komen te zitten.

Volgens het CESR zijn de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, die een oorlog tegen Irak voorstaan, niet op de hoogte van het effect die de aanval op de bevolking zal hebben. De twee landen reserveren volgens de organisatie veel te weinig geld voor acute humanitaire hulp.

Elite-eenheden

Bij een oorlog zal Saddam de troepen van de VS zoveel mogelijk vertragen. Als de Amerikanen de Iraakse hoofdstad bereiken, komen ze volgens de zegslieden twee ringen van Saddams elite-eenheden tegen. Die Republikeinse Garde is nu nog verspreid over Irak, in een poging de manschappen te behoeden voor Amerikaanse bombardementen.

Wanneer Amerikaanse grondtroepen de Iraakse hoofdstad naderen, betrekken de elite-eenheden naar verwachting echter hun stellingen. Daar zouden ze de beschikking hebben over een beschermende uitrusting tegen chemische wapens. De Amerikanen concluderen daaruit dat Irak van plan is gifgas en biologische gassen te gebruiken.

Arabische top

februari zal er een bijzondere Arabische top over Irak worden gehouden, meldde de Egyptische staatskrant al-Ahram zondag. Een meerderheid van de Arabische landen is vrijdag akkoord gegaan met het houden van de top. De Egyptische president Hosni Mubarak had eerder op de dag doorvoor het initiatief genomen.