MANCHESTER - Amerikaanse Democratische presidentskandidaten hebben zondag in de staat New Hampshire de degens gekruist tijdens een verhit televisiedebat over het gevoerde Irak-beleid.

Het was het tweede tv-debat tussen de belangrijkste Democratische kandidaten, de senators Hillary Clinton en Barack Obama en de voormalige Democratische kandidaat voor het vice-presidentschap John Edward.

In het eerste debat in april spaarden de kandidaten elkaar nog en ging het er gemoedelijk aan toe. In de staat New Hampshire vindt traditiegetrouw de eerste 'primary' van de presidentsverkiezingen plaats.

De voormalige vice-presidentskandidaat verweet het Congres zijn constitutionele macht niet gebruikt te hebben om een einde te maken aan de oorlog in Irak. Dit was een indirecte aanval op de senatoren Clinton en Obama die in het Congres zitten.

Senaat

Obama betaalde Edwards direct met gelijke munt terug door er fijntjes op te wijzen dat deze, samen met Clinton, in de senaat zaten en in 2002 goedkeurden dat president George W. Bush troepen stuurde naar Irak.

Clinton probeerde de aandacht voor haar rol in het geheel af te leiden door te beloven dat zij de Amerikaanse militairen terughaalt uit Irak mocht zij president worden.

Escaleren

"Dit is Bush zijn oorlog. Hij is verantwoordelijk. Hij begon, liet de oorlog escaleren en weigert de oorlog te beëindigen", aldus Clinton. Obama en Clinton stemden vorige maand tegen de oorlogsbegroting van Bush die door het Congres werd aangenomen.

Volgens een opiniepeiling geniet Hillary Clinton de steun van 42 procent van de ondervraagden. Obama heeft 27 procent, terwijl Edwars op 11 procent blijft steken.

Andere kandidaten zijn Bill Richardson, Mike Gravel, Chris Dodd, Joe Biden en Dennis Kucinich. Geen van hen krijgt meer dan 2 procent van de ondervraagden achter zich.