RIJSWIJK - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft op het Schelde-Rijnkanaal een schipper aangehouden, omdat hij meer gevaarlijke stoffen aan boord had dan is toegestaan. Dat heeft de Waterpolitie van het KLPD zondagavond bekendgemaakt.

De 26-jarige Rotterdammer voer richting Antwerpen en had 250 containers aan boord, waarvan volgens de laadlijst 77 met gevaarlijke stoffen.

Tijdens een inspectie bij de Kreekraksluizen bij Reimerswaal bleek dat er niet 77 maar 96 containers met brandbare, giftige en bijtende stoffen op het schip stonden. De lading moet vermoedelijk worden overgeheveld naar een ander schip.

Volgens het KLPD is het voor het eerst in vijftien jaar dat een schip met gevaarlijke stoffen om deze reden moet worden gelost.

Vergunning

De eigenaar van het Nederlandse containerschip uit Ridderkerk had bovendien geen vergunning om op het Schelde-Rijnkanaal te varen.

Het schip, met een lengte van 135 meter en een breedte van veertien meter, maakte een van zijn eerste reizen en voldeed nog niet aan alle veiligheidseisen.