AMELAND - De stichting Inlia is bereid de verantwoordelijkheid voor de 58 asielzoekers op Ameland op zich te nemen. Momenteel onderzoekt de kerkelijke vluchtelingenorganisatie uit Groningen de wettelijke mogelijkheden om de asielzoekers tot de zomer op het eiland te laten blijven.

Directeur J. van Tilborg van de stichting hoopt dinsdag een gesprek met burgemeester Verhoeven van Ameland aan te gaan over het voorstel. Tilborg maakte dit zaterdag bekend na een 'goed gesprek' met het steuncomité van de asielzoekers over onder andere verzekeringen en aansprakelijkheid. De burgemeester was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

Schooljaar afmaken

De asielzoekers moeten van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weg, maar ze weigeren het eiland te verlaten. Ze willen dat hun kinderen daar het schooljaar afmaken. Het COA sluit de locaties op Ameland omdat die duurder zijn dan de permanente opvangcentra.

De gemeente Ameland, de provincie Friesland en de Corporatieholding Friesland zeiden eerder de kosten voor de opvang tot de zomer te willen betalen. Voorwaarde is wel dat het COA de verantwoordelijkheid voor de asielzoekers blijft dragen en de dagelijkse begeleiding verzorgt.

Een woordvoerder van het COA liet echter weten dat de organisatie haar handen aftrekt van de vluchtelingen op het eiland.

Duidelijkheid

Raadslid W. Bakema van het steuncomité wil dat 'de asielzoekers duidelijkheid krijgen voordat de deurwaarder langskomt'. De stichting Inlia helpt legale asielzoekers die in de procedure zitten, maar die geen recht meer hebben op opvang. De stichting heeft contracten met ongeveer tachtig gemeenten.