ORANJESTAD - De Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes verbreekt alle banden met Nederland en wil in de toekomst ook niet meer samenwerken.

Om te beginnen zal het land volgens hem niet deelnemen aan het komende tripartite-overleg tussen de justitie-ministers van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.

Rudy Croes deed zijn uitspraken zaterdag in Colombia, waar hij momenteel verblijft. Hij verbiedt elk contact tussen mensen van zijn departement en Nederland.

Boos

Croes is boos op Nederland. Al ongeveer twee jaar praat Nederland met de Nederlandse Antillen over een nieuwe staatkundige indeling van het Koninkrijk. Aruba is hier als autonoom eiland maar ten dele bij betrokken.

Maar de landen praten wel al geruime tijd over verdere samenwerking op justitieel gebied tussen Aruba en de andere Antilliaanse eilanden. Croes wil nu al het overleg hierover per direct stopzetten.

Verbazing

De Arubaanse minister-president Nel Oduber heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Croes. Die hebben geleid tot verbazing bij de Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage die de afgelopen dagen een officieel bezoek bracht aan Aruba.

Ook de Antilliaanse minister van Justitie David Dick zegt nog geen contact te hebben gehad met Croes. Hij is benieuwd naar de motivatie van zijn beslissing.

Regering

Rudy Croes is één van de kopstukken van de regering van premier Nel Oduber, beiden zijn verbonden aan de politieke partij MEP.