AMSTERDAM - De demonstratie zaterdag in het Noord-Duitse Rostock tegen de G8-top is uitgelopen op massale confrontaties met de politie. Dat heeft de Duitse politie gezegd. Honderden demonstranten gooiden met vlaggenstokken en stenen naar agenten en politiewagens.

Video

Bij de rellen raakten 433 agenten gewond. Van hen zijn 27 er slecht aan toe. In de havenstad demonstreerden enkele tienduizenden mensen vreedzaam.

Elf agenten moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. Drie agenten hadden ernstige verwondingen waaronder open botbreuken, aldus de politiezegsman.

Aanhoudingen

Een woordvoerder van de politie verklaarde zondag dat tenminste 520 relschoppers gewond zijn geraakt. Onder hen zijn circa twintig zwaargewonden.

Veel demonstranten raakten gewond door buitensporig geweld van de politie, aldus een woordvoerder. Hij stelde dat advocaten werden gehinderd terwijl zij de "minstens 165 opgepakte demonstranten" wilden helpen.

De politie sprak van 125 arrestanten. Na het vaststellen van hun identiteit liet de politie de meesten evenwel weer snel vrij.

Volgens de politie zouden gewelddadige betogers ware klopjachten op agenten hebben gehouden. De woordvoerder sprak van "een tot nu toe ongekende bruutheid".

Brandbommen

De autonomen zetten auto's in brand, gooiden ramen van een bankgebouw in en bekogelden de politie met brandbommen, stenen en stokken. De politie zette traangas en een waterkanon in. De rellen duren nog steeds voort.

De organisatie zei vrijdag honderdduizend demonstranten te verwachten, maar de politie telde er 25.000. Volgens de organisatie kwamen echter ongeveer tachtigduizend mensen opdagen. Activist van Attac Werner Rätz sprak van een groot succes.

De winkels in het centrum van Rostock waren zaterdag gesloten en ook de markt ging niet door. Sommige winkeliers barricadeerden vrijdag hun etalages met spaanplaten.

Pamflet

De wereld die door de G8-landen is geschapen is een wereld vol honger, oorlog en sociale spanningen, aldus de organisatie van de demonstratie in een pamflet.

De organisatie zei te willen laten zien dat een andere wereld mogelijk is en had van tevoren de hoop uitgesproken dat het protest vreedzaam zou verlopen.

Tijdens de G8-top in Heiligendamm, van woensdag 6 tot vrijdag 8 juni, zullen zestienduizend agenten op de been zijn. De leidster van de Groenen, Claudia Roth, vergeleek vrijdag de veiligheidsmaatregelen voor de G8-top met het veel gelaakte optreden van de autoriteiten in het Rusland van president Vladimir Poetin.

Ze sprak van 'Poetin-achtige trekjes'. De Russische autoriteiten vallen tegenstanders van Poetin voor en tijdens demonstraties vaak lastig en mishandelen hen.

Geurmonsters

Om Heiligendamm is een hek geplaatst, sommige journalisten is toegang tot de top ontzegd en van sommige andersglobalisten zijn geurmonsters afgenomen, zodat ze makkelijker zijn op te sporen. Tegenstanders van de G8-top worden systematisch hun rechten ontzegd, zei Roth.

G8 demonstratie Rostock