WASHINGTON - Een Amerikaans marineschip heeft vrijdag laat vermeende moslimmilitanten in het noordoosten van Somalië beschoten. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdag was de actie gericht tegen leden van al-Qaeda die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.

Daar kwamen toen 224 mensen bij om, voornamelijk Afrikanen.

Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen bij de beschieting. Het doelwit was het gebied rond de kustplaats Bargal in de semiautonome regio Puntland. Een bewoner, Mohamoud Salah, zei tegen het persbureau AFP dat de beschieting ongeveer drie uur duurde.

De aanval volgde na gevechten tussen de militanten en lokale troepen, aldus de regionale gouverneur Muse Gelle. De buitenlanders van Arabische herkomst en militante moslimstrijders waren woensdag per speedboot in Bargal aangekomen.

Derde keer

Het is de derde keer dit jaar dat de Verenigde Staten aanvallen uitvoert op Somalisch grondgebied. Begin januari nam een Amerikaans vliegtuig drie vermeende leden van al-Qaeda in het zuiden van het land onder vuur.

Ook zij zouden bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades betrokken zijn geweest. Ingewijden meldden toen dat de aanval geen succes was. Volgens lokale bewoners vielen er wel veel slachtoffers onder de burgers. Later in de maand volgde nog een Amerikaanse luchtaanval op vermeende terroristen.