AMSTERDAM - De spoorverbinding tussen Amsterdam en Utrecht is met ingang van zaterdag uitgebreid van twee naar vier spoorbanen. Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) heeft het vernieuwde traject zaterdag in Amsterdam in gebruik genomen.

Langs het traject liggen vier nieuwe stations en verder zijn alle gelijkvloerse kruisingen verwijderd.

Met de uitbreiding van het traject kunnen er meer treinen rijden en dus meer passagiers worden vervoerd, meldt spoorbeheerder ProRail.

Ook ontstaat er door de extra sporen meer ruimte voor goederenvervoer. De spoorlijn Amsterdam-Utrecht stamt uit 1843 en had volgens ProRail de grenzen van haar capaciteit bereikt.

De vier nieuwe stations op het traject zijn Amsterdam Bijlmer, Abcoude, Breukelen en Maarssen. Het nieuwe station Bijlmer wordt aan het einde van dit jaar opgeleverd.

Blij

Na aankomst per trein op station Abcoude stelde Eurlings blij te zijn met de uitbreiding. "Dit spoor biedt mogelijkheden tot groei en dat is precies wat het kabinet wil." De uitbreiding levert volgens hem twee tot vijf minuten tijdwinst op voor reizigers.

Voorzitter van de raad van bestuur van ProRail Bert Klerk, wijzend op de twee beveiligingssystemen op het traject, stelde dat de vier sporen ook voor de omgeving veiliger zijn dan de twee sporen vroeger.