LAGOS/DEN HAAG - In het olierijke zuiden van Nigeria is mogelijk opnieuw een Nederlander ontvoerd. De man werd vrijdagavond met drie anderen meegenomen uit een woonverblijf voor buitenlanders in de stad Port Harcourt.

Dat heeft de plaatselijke politie bekendgemaakt.

Nederlandse ambassademedewerkers hebben nog geen bevestiging gekregen van de ontvoering, aldus een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"We hebben het ook uit verschillende bronnen vernomen, maar nog niet officieel van de autoriteiten", zei de zegsman.

Vermomd

Gewapende mannen vermomd als leden van de oproerpolitie namen de medewerkers uit de olie-industrie mee uit een verblijf van toeleverancier Schlumberger.

Naast de Nederlander zou het gaan om een Brit, een Fransman en een Pakistaan.

Spoorloos

In het gebied werd precies een maand geleden al een andere Nederlander ontvoerd. Hij is nog steeds spoorloos.

Begin april kwam een Nederlandse beveiligingsmedewerker na ruim een week te zijn gegijzeld weer op vrije voeten.

Vrij

Elders in de regio kwamen zaterdag juist zes ontvoerde buitenlanders vrij.

De medewerkers van Chevron, vier Italianen, een Amerikaan en een Kroaat, zijn weer veilig in handen van de oliemaatschappij, aldus het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wetteloos

Ontvoeringen komen bijna dagelijks voor in het wetteloze zuiden van Nigeria. Diverse gewapende groeperingen houden momenteel meer dan twintig buitenlanders vast.

De ontvoerders zijn criminelen, anderen eisen een groter deel van de oliewelvaart of protesteren met hun acties tegen natuurvervuiling.