AMSTERDAM - Directeur van de Nierstichting Paul Beerkens is blij met het idee van vicepremier Wouter Bos (PvdA). Die gaf vrijdag in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink aan dat hij overweegt paspoorten gratis of goedkoper te maken voor mensen die daarop aangeven dat zij orgaandonor willen zijn.

Ook zijn Bos en Beerkens voorstander van het Belgische donorsysteem. Daar is iedereen donor, behalve degenen die expliciet aangeven dat zij dat niet willen.

De directeur van de Nierstichting waarschuwt wel voor 'te veel losse flodders'. Volgens hem is het idee van Bos goed, maar moet er een structureel resultaat worden bereikt. Dat is volgens Beerkens alleen mogelijk met een langetermijnplan.

Beerkens vindt dat de wachttijden voor een nieuwe nier binnen vijf jaar gehalveerd moeten zijn.Op dit moment moet een patiënt ruim vier jaar wachten op een nier.

Show

Beerkens en Bos reageerden naar aanleiding van de Grote Donorshow die BNN vrijdag uitzond. De show, waarin een terminale vrouw een nier zou weggeven aan een door het publiek uitgekozen nierpatiënt, kreeg internationale belangstelling. Aan het eind van de show bleek dat alles in scène was gezet.