HILVERSUM - Agressieve automobilisten zouden, als het aan verkeersminister Camiel Eurlings ligt, harder moeten worden aangepakt. Hij pleit voor een verplichte gedragscursus.

Eurlings oppert dat zaterdag in het tv-programma EenVandaag, dat met dit onderwerp een recordaantal van ruim 24.000 deelnemers aan zijn opiniepanel scoorde.

Uit de enquête bleek dat de helft van de weggebruikers zichzelf slachtoffer vindt van agressief of onbeschoft (rij)gedrag. Dat gedrag varieert van schelden, bumperkleven, afsnijden tot het maken van (obscene) handgebaren.

Een derde noemt zich tegelijk dader; zo'n 4 procent neemt zelfs weleens een wapen, en dan vooral een slagwagen, mee in de auto.

Trap

Van de autobezitters zegt 10 procent weleens een trap of een klap tegen de auto te hebben gekregen; 3 procent is zelf geduwd of geslagen.

De meesten vinden de reacties op de weg uit de hand lopen: 65 procent stelt dat de agressie in het verkeer ontoelaatbare vormen aanneemt.

Hufterigheid

CDA-minister Eurlings maakt zich behoorlijk druk over dit soort hufterigheid, dat bij eerdere onderzoeken van zijn eigen ministerie al aan het licht kwam.

Zijn voorgangster, Karla Peijs, lanceerde in 2005 en 2006 nog ,vriendelijke' campagnes (met leuzes als I love afstand houden, I love richting geven en Rij met je hart).

Cursus

Eurlings wil een stapje verder gaan. Hij wil met de politie bespreken of mensen die zich zo misdragen, naar een cursus ('Hoe gedraag ik me in het verkeer') kunnen worden gestuurd.

België en Duitsland kennen al zo'n aanpak en daar werken die cursussen volgens hem goed.