AALSMEER - "In honderd dagen geen woord over orgaandonatie." Presentator Patrick Lodiers is teleurgesteld. Politiek Den Haag zou zich moeten schamen, zo zei hij na de uitzending van de Grote Donorshow vrijdag. De show bleek volledig in scène gezet. Voor een goed doel, dat wel, vindt Lodiers.

Politiek Den Haag ging honderd dagen op reis om te horen wat er leeft onder de bevolking. "Ze zijn zeker geen nierpatiënt tegengekomen", aldus de presentator.

Het is schrijnend dat de media dit onder de aandacht moet brengen, beaamt Lodiers. "Balkenende en de hele Tweede Kamer die over ons programma heenvalt, is niet juist. Ze hadden eerst naar zichzelf moeten kijken voor ze ons hekelden."

Wachtlijsten

De politiek lukte het niet om de wachtlijsten voor orgaandonatie terug te dringen en een tijdje geleden werd het plan om mensen automatisch een donorcodicil te geven afgekeurd in de Tweede Kamer.

Lodiers: "Ik weet natuurlijk nog niet alles van de plannen van het kabinet, maar die afkeuring betekent dat we nog een half jaar langer moeten wachten op een doorbraak in de orgaandonatie."

Aandacht

Lodiers, bekend van het satirische improvisatieprogramma De Lama's, vraagt al langer aandacht voor zieke mensen in Je Zal Het Maar Hebben over vreemde en vervelende ziektes en Over Mijn Lijk over terminaal zieke mensen.

Kandidate

Nierpatiente Charlotte (29) noemde de Grote Dondorshow "retespannend. Charlotte was een van de drie kandidaten die vrijdag fictief streden om een donornier.

"Ik vond het geweldig om mee te doen, zo gaaf", vertelde ze na afloop. "Ik hoop dat de stunt een goed doel dient."

Meedoen

"Endemol benaderde me in maart. Toen wist ik nog niet dat het om een stunt ging, maar ik wilde meteen meedoen", vertelt Charlotte.

"Endemol was er toen al een jaar mee bezig. Na drie gesprekken werd me duidelijk dat het een stunt was. Dat was eind april. Maar ik zette toch door, want ik hoop dat de politiek uiteindelijk het verhaal goed oppakt. Dat het geen hype blijft."

Wow

Meedoen aan de rechtstreekse uitzending vond ze fantastisch. "Ik vond het 'wow'. Ik denk dat Bart de Graaff zich drie keer in zijn graf heeft omgedraaid, met die typerende lach van hem", denkt Charlotte.