DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk van Onderwijs noemt de Grote Donorshow van BNN "een fantastische stunt". Dat de omroep een spelshow nabootste waar een nier op het spel stond, heeft gewerkt om aandacht te vragen voor het tekort aan donoren in Nederland.

Dat heeft Plasterk vrijdag via zijn woordvoerder laten weten.

BNN had aangekondigd dat een ongeneeslijk zieke vrouw in het programma de keuze zou krijgen aan welke van drie nierpatiënten zij een nier zou afstaan. Aan het einde van de show bleek de wedstrijd echter een promotiestunt te zijn.

Integer

BNN heeft niets gedaan wat niet kan, zegt Plasterk. Hij stelt dat als omroepen integer zijn, zij niet altijd aan Hollandpromotie hoeven te doen.

Eerder op vrijdag zei premier Jan Peter Balkenende nog dat hij liever ziet dat Nederland zich profileert met economische prestaties, vredesmissies en ontwikkelingssamenwerking dan met een donorshow.

Tijdgeest

Volgens Plasterk heeft de manier waarop BNN aandacht vraagt voor het tekort aan donoren beslist effect. Zo heeft hij zelf besloten donor te worden na alle commotie die de aflopen dagen over de Grote Donorshow is ontstaan. De omroep heeft daarmee de tijdgeest aangevoeld.

Plasterk zegt blij te zijn dat de opzet van de show nep is gebleken, ook omdat in de Tweede Kamer veel tegenstand tegen het programma was gerezen.

Klink

Collega minister Ab Klink van Volksgezondheid blijft het ongepast vinden hoe omroep BNN aandacht heeft gevraagd voor het tekort aan orgaandonoren.

De bewindsman noemt het wel positief dat de schijnwedstrijd om een donornier de maatschappelijke relevantie van orgaandonaties aangeeft. Dat heeft hij vrijdag via zijn woordvoerder laten weten.

Atsma

Joop Atsma heeft vrijdag met verbijstering zitten kijken naar de BNN Donorshow. Ook nu deze in scène gezet blijkt te zijn, blijft het CDA-Tweede Kamerlid spreken van een "smakeloze show".

Vooral de manier waarop kandidaten werden afgeserveerd trof Atsma. "Je zal het maar te horen krijgen als 50-plusser."

De fictieve terminale Lisa liet ouderen als eerste afvallen toen ze kandidaten voor haar nier moest aanwijzen.

Gemiste kans

"Ik vind dat het niet bijdraagt aan de problematiek. Jammer. Het is een gemiste kans van BNN om niet nader op de problemen in te gaan. Ik heb bijvoorbeeld geen medicus aan het woord gehoord."

D66

Boris van der Ham van D66 gaat dinsdag in het vragenuurtje minister Klink, premier Balkenende en minister Plasterk vragen stellen over wat ze van plan zijn met de wachtlijsten voor orgaandonatie.

"Dat de show zoveel aandacht heeft gekregen was het mooiste geschenk", aldus Van der Ham, die de show fantastisch vond.

Buitenlandse pers

Journalisten reageerden vrijdagavond in de Aalsmeerse studio van waaruit de Grote Donowshow werd uitgezonden, wisselend op het feit dat de show een publiciteitsstunt bleek om donoren te werven.

"Ik ben opgelucht dat het een publiciteitsstunt bleek", zei Eva Peeters van het Vlaamse VTM Nieuws. "De hele wereldpers is erin getrapt, en ik vind het goed dat de donorproblematiek nu op de kaart is gezet. Niet alleen in Nederland. De makers zijn in hun opzet geslaagd."

Voor niets

De Spaanse Olatz Simons, verslaggever voor de Baskische televisie, vindt het heel erg dat ze "voor niets naar Nederland is gekomen". "Dit is niet de manier om de aandacht te vragen voor dit probleem, dit is een slechte manier om de aandacht te trekken."

Transplantatie Stichting

De Nederlandse Transplantatie Stichting heeft sympathie voor de in scène gezette Donorshow. "Het geeft de wanhoop en de nood van patiënten goed weer", aldus een woordvoerster. Tegelijkertijd waarschuwt ze dat de show een verkeerd beeld van de werkelijkheid geeft.

"In werkelijkheid vindt bij doneren bij leven een grondige screening plaats. Medisch en ook psychologisch.

We kijken bijvoorbeeld of er geen druk op de donor wordt uitgeoefend", licht de woordvoerster toe.

Masterplan

De Nederlandse Transplantatie Stichting wil evenals de Nierstichting een 'masterplan' om meer donoren te krijgen.